Ga naar de inhoud

We worden met zijn allen steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. Gelukkig gaat dit vaak goed. Totdat vrienden en bekenden om ons heen wegvallen. Het leven kan dan heel eenzaam worden en soms komen mensen de deur niet meer uit. We komen verwaarlozing en verward gedrag helaas steeds vaker tegen. Soms overlijden mensen in eenzaamheid en wordt dat pas dagen of zelfs weken later ontdekt. Als we allemaal een beetje op elkaar letten en oog voor elkaar hebben, kunnen we dit soort situaties misschien wel voorkomen. Hoe? We leggen hieronder uit waar u op kunt letten en wat u kunt doen. 


Let op de signalen
We geven u een aantal voorbeelden van signalen waarbij u niet moet afwachten, maar meteen in actie moet komen:
- de gordijnen van de buurvrouw blijven ineens langere tijd dicht;
- u ziet de buurman normaal gesproken elke dag wel een keer langs lopen maar u heeft hem nu al een paar dagen niet gezien; 
- de post puilt uit de brievenbus en is al langere tijd niet meer geleegd;
- u ziet ernstig vervuilde ramen of veel vliegen in de woning naast u;
- u merkt dat een tuin die normaal goed wordt bijgehouden ineens verwaarloost wordt;
- er komt stank uit een woning.
Dit zijn allemaal signalen dat er iets aan de hand kan zijn.

Wat kunt u doen?
Maakt u zich zorgen om iemand in de buurt? Bel dan eerst zelf eens aan bij de buren en vraag hoe het gaat. Misschien kunt u wel een boodschapje meenemen als u toch boodschappen gaat doen? En wordt er niet meteen open gedaan? Probeer het dan later nog eens. Blijft de deur gesloten en is er geen contact mogelijk? Of durft u zelf niet aan te bellen? Bel dan met onze wijkbeheerder Karin via telefoonnummer (0162) 67 98 00. Wij nemen dan altijd even een kijkje om te zien of alles goed gaat met de bewoner. En is er hulp nodig? Dan kunnen we dankzij uw melding de juiste hulpverlening inschakelen. 

Meldpunt crisiszorg West-Brabant

U kunt uw zorgen ook melden bij Meldpunt Crisiszorg West-Brabant: 0800-5099. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week. U kunt deze crisiszorg bellen als:   

  • iemand zichzelf of anderen ernstig in gevaar wil brengen;
  • iemand problemen heeft waar hij/zij zelf niet uitkomt (denk aan verwaarlozing, psychische problemen);
  • verplichte zorg nodig is voor iemand in uw omgeving.


Bel bij een levensbedreigende situatie belt u 112. Bekijk ook eens de veelgestelde vragen over zorgwekkend gedrag