Ga naar de inhoud

Misschien heeft u er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog, maar omlaag. Deze huurverlaging is eenmalig en geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. 

Wie krijgt huurverlaging?
U krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

  • u woont op 1 maart 2023 in een sociale huurwoning en uw huurprijs (zonder eventuele servicekosten) is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand;
  • en u woont alleen met een inkomen dat lager is dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als u AOW krijgt);
  • of u woont met 2 of meer personen en uw gezamenlijke inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt).

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is?
Nee, dat is niet nodig. De Belastingdienst informeert Woonvizier of u wel of niet recht heeft op een huurverlaging. De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag?
Als uw huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. Als de eenmalige huurverlaging voor u van toepassing is, verlagen wij de huur naar € 575,03 per maand.

Wanneer krijg ik bericht? 
Deze maand (april) ontvangt u van ons een brief over de huurprijs die geldt per 1 juli 2023. U leest in deze brief of uw huurprijs per 1 juli a.s. omhoog of omlaag gaat. 

Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen?
Als u 2021 een laag inkomen had (zie bovenstaande bedragen) en de huurverlaging voor u van toepassing is, hoeft u niets te doen. U krijgt in april vanzelf bericht van ons over de huurverlaging. Had u in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijgt u in april van ons een brief dat uw huur omhoog gaat? Maar denkt u dat u wel recht heeft op een lagere huur? Kijk dan eerst eens op de website van de Woonbond. Hier vindt u de meest gestelde vragen over dit onderwerp en een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken als u denkt recht te hebben op de eenmalige huurverlaging. Heeft u na het lezen van deze informatie nog steeds vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag.